Wie is Wolter Spaink

 

Zowel in het dagelijks leven als in mijn werk is passie een belangrijk uitgangspunt. Ik focus me zoveel mogelijk op wat ik leuk en zinvol vind En probeer dat wat ik goed kan steeds te verbeteren. Meestal met succes, maar ook ik ken mijn up ‘s en downs. Want alle mooie woorden ten spijt. Het is domweg hard werken en oefenen c.q. trainen om steeds beter te worden en te bereiken wat je wilt bereiken. 

 

Ik was niet de meest gefocuste leerling en moest dat uiteindelijk “bezuren” door in de avonduren mijn opleidingen te vervolgen en af te ronden. Maar toen ze éénmaal waren afgerond startte er een succesvol werkzaam leven dat zich als specialisme vooral liet zien in de zachtere kant van organisaties. Ik bracht mensen en ideeën bij elkaar, ik werd een verbinder. Vraagstukken rond (individuele) groei en samenwerking zijn favoriet. Met een open mind koers ik op vooruitgang, verandering en innovatie. Mensen zijn voor mij leading, maar ook geloof ik in balans en zo verdiepte ik me eveneens in de commerciële en financiële kanten van de organisatie. Al met al bracht me dit vanuit HumanResources (directie)functies naar functies als adviseur, algemeen directeur, coach en ondernemer. 

 

Ik werd een coachend leider. Ja, leider, ik trok graag met visie de kar en werd zo veel minder de manager. De stip op de horizon wordt een leidend begrip en ik besteed samen met anderen veel tijd en energie aan het helder krijgen daarvan. Je moet wat je wilt immers kunnen communiceren. Om vervolgens een realisatie plan te kunnen maken. Daarbij is het niet in de eerste plaats het succes van de organisatie dat mij motiveert. Ik word vooral blij van de ontwikkeling en het geluk van mijn medemens. De organisatie is een voertuig. En om het nog spannender te maken trek ik dat graag los van de begrippen werk en privé. Ik zie niet zoveel grenzen, zoals tussen privé en zakelijk. Voor mij hebben ze in ieder geval nooit een rol gespeeld.

 

Maar er is nog iets dat mij mijn hele persoonlijke leven inspireert. Hoe kan ik doen wat er bij mijn levensfase past. Hoe kan ik meebewegen op de golven van leeftijd en ervaring. Want in mijn ogen gaat iemand eerst naar school. Vervolgens gaat hij of zij kennis en ervaring op doen door met de voeten in de klei te staan en de klappen van de zweep te leren kennen. Om uiteindelijk al die kennis en ervaring in te zetten als leraar. Als wijzer mens. Als coach. De fase waar ik nu in zit.

 

Kwam ik ongehavend uit de vorige fases in mijn leven? Nee, natuurlijk niet. Wel wijzer, daar ben ik van overtuigd. Ik hield wel van een risico en jarenlang heb ik vooral de klussen gedaan waar een ander geen heil meer in zag of wat maar niet wilde lukken. When the going gets tough, the tough get going. Samen met anderen heb ik teams op de poten geholpen. Vastzittende organisaties weer in beweging gebracht. Mensen mogen raken. En dat allemaal met de factor mens hoog in het vaandel. De zachte kant van het leven. De Shakti of levensenergie kant, die ik zo graag deel.

 

-    Ik heb geleerd dat net iets langer actief blijven, net iets langer blijven oefenen helpt. Ofwel dat uithoudingsvermogen en doorzetten helpt. 

-    Ik heb geleerd dat mindset belangrijk is. Jij bepaalt hoe je ergens tegenaan kijkt, hoe je het ervaart en vooral wat je ermee doet.  

-    Ik heb geleerd dat geluk vooral een gevolg is van heel hard werken en doorgaan. When the going gets tough, the tough get going.

-    Je bent altijd verantwoordelijk om te acteren in een situatie, of je er nou iets aan kan doen of niet. Of beter of je er schuldig aan bent of niet.

W. Spaink Management & Advies BV is sinds 1996 ingeschreven bij de KvK in Utrecht onder nummer 30134320.