Omhels datgene dat niet perfect is.

Het perfecte leven is een illusie, een idee. Geen leven is vrij van pijn en zorgen. Dat was het eerste grote inzicht van de Boeddha, 2.500 jaar geleden. Een open deur? Tegeltjes wijsheid? Maar wie van ons durft deze waarheid onder ogen te zien en ernaar te leven? Sterker nog wie durft deze waarheid als vertrekpunt te nemen.

Het lijkt een lastige opgave in onze tijdsgeest. Veel zou immers maakbaar moeten zijn. Krijgen we dat niet goedschiks, dan krijgen we het wel kwaadschiks voor elkaar. Tenminste, dat denken we. Onze instrumenten zijn dingen als wet en regelgeving, onze stem, ons voorhoofd, social media, etc. etc. We organiseren er lustig op los.

Voor de duidelijkheid. Het leven accepteren zoals het is betekent niet dat je er geen invloed op kan en mag uitoefenen. Zo is het bijvoorbeeld aan jou hoe je erin staat en mee om gaat. Natuurlijk kan je je leven verbeteren en het voor jou en anderen zo mooi mogelijk maken. Maar je kunt niet alles naar je handzetten of beïnvloeden. Daar gaat het om. Niet alles is maakbaar. Niet alles is een recht. En de grap is dat wanneer je dat accepteert, je leven rijker zal worden en er vele deuren open zullen gaan.

Omhels datgene dat niet perfect is. Accepteer dat mensen dingen goed doen en dingen beter zouden kunnen of moeten doen. Dat zaken goed gaan of beter hadden kunnen gaan. Dat iets misschien even niet heel handig was. Of het nu op het werk, in het verkeer of thuis is. En begin (voor de verandering) te kijken naar jezelf. Voer de dialoog.

Zodra je jezelf de ruimte geeft zal je die ruimte ook aan anderen geven en zal veel ergernis plaats maken voor groei en ontwikkeling. Lekker hoor, mensen mogen weer fouten maken in het verkeer. Geeft dat rust of niet? Mensen mogen weer stomme dingen doen. Thuis of op het werk. Er is ruimte om te leren. Weg met die afrekencultuur. En komt ook nog eens ten goede aan de kwaliteit en effectiviteit, dat beloof ik je.

Maar er is nog iets. Je leven van druk, druk, druk krijgt ineens lucht. Je gaat je minder opgejaagd voelen en die smartphone kan uit om weer eens echte aandacht aan je omgeving te geven. Er gewoon weer eens even te zijn.

Ik heb de indruk dat de druk als een loodzware last op de schouders van vooral ook de jongeren ligt. Ik voer regelmatig mentor gesprekken met jonge ondernemende mensen die de strop rond hun nek voelen. Het moet allemaal zo nodig. Doodsbang om te falen. Hou ermee op. Het maakt je ongelukkig en uiteindelijk ziek. Geef jezelf en elkaar de ruimte. Het leven wordt dan misschien het spel zoals ik denk dat het bedoeld is.

En zo help ik mensen om anders te kijken en hun werkelijkheid opnieuw vorm te geven. Veel meer te kijken vanuit hun persoonlijke kracht en te accepteren dat ze niet perfect zijn en dat ook helemaal niet moeten willen zijn. Weg van al die controle.

Leestip: Love for imperfect Things van Haemin Sunim, de wereld beroemde Zuid-Koreaanse monnik. Actief binnen het Zen-Boeddhisme. (vertaald in NL – Houden van dingen die niet perfect zijn.)

archief

archief

zoek op tags

zoek op tags

volg mij

  • Black LinkedIn Icon

W. Spaink Management & Advies BV is sinds 1996 ingeschreven bij de KvK in Utrecht onder nummer 30134320.