De verbindende leider

Termen als opportunisme, populisme en polarisatie vliegen om je oren. Er zijn wereldleiders en politici die suggereren dat we er verder mee komen. Maar wat nu als leiders van organisaties denken hun voorbeeld te volgen. Zou dit werken?

Heeft een organisatie iets aan opportunisme?

Als vooral de omstandigheden de volgende stap van een organisatie bepalen betekent het dat de visie naar de achtergrond is geschoven. En dat de principes of redenen waarom je bent gaan doen wat je doet niet meer tellen. Ik adviseer om nog eens een blik te werpen op de Golden Circle van Simon Sinek. Wil je duurzaam succesvol zijn dan helpt opportunisme absoluut niet.

Heeft een organisatie iets aan populisme?

Het spreken namens het volk, mag je wellicht vertalen naar het spreken namens je werknemers. Ah, was dat niet iets van voor de medezeggenschap? En van voor de geschoolde werknemer? Past dit in een tijd waarin leiders vrijwel altijd minder van het onderwerp weten dan hun werknemers? Je moet er toch niet aan denken dat al die kennis naar de achtergrond wordt geschoven.

Heeft een organisatie iets aan polarisatie?

In tijden van de klassenstrijd was het wellicht een instrument. Maar al moeten we waken dat de klassenstrijd weer voeding krijgt. Het instrument brengt ons niet verder. Het zet groepen tegen elkaar op en werkt op zijn minst stagnerend. Binnen organisaties zie ik de strijd tussen afdelingen of de kleur van de boorden al voor me.

Een succesvol leider moet wat mij betreft verbindend zijn

Wat doe je dan als leider?

Zwaktes minimaliseren en krachten versterken en mensen samenbrengen.

En hoe doe je dat?

Je gaat met elkaar in gesprek en zorgt dat je van elkaar leert. En vooral elkaar begrijpt. Daarbij geef je elkaar de ruimte zodat iedereen zijn rol kan spelen. Je accepteert onderlinge verschillen en werkt op basis daarvan aan een gezamenlijke visie en route.

archief

archief

zoek op tags

zoek op tags

volg mij

  • Black LinkedIn Icon

W. Spaink Management & Advies BV is sinds 1996 ingeschreven bij de KvK in Utrecht onder nummer 30134320.