Simon Sinek over leiderschap

Simon Sinek: Why good leaders make you feel safe

Mensen willen best groeien, ook wanneer dat verandering vereist. Maar geef ze een (veilig) perspectief. Zonder perspectief gebeurt er niets. Er ontstaat geen verbinding. Het is eén van mijn motto’s. Wanneer je met mensen wilt samenwerken en samen wilt groeien. Wanneer je als leider wil dat ze dingen doen om je toekomstvisie tot werkelijkheid te brengen moet er vertrouwen zijn. Het vertrouwen dat je als leider er ook bent voor de mensen. Vanuit een verbinding. Sinek concludeert daarbij dat het om gevoel gaat en niet om instructies. Eerst komt veiligheid, dan volgen vertrouwen en samenwerking.

Je wordt, als organisatie of leider, voortdurend van buitenaf bedreigt. Veranderende wetgeving, de bank, concurrentie, een ander bestuur, you name it. Dat zal nooit veranderen. Het enige wat je als leider kan doen is te zorgen dat binnen je eigen systeem, je eigen organisatie, geen angst, maar veiligheid is.

Wanneer mensen hun job niet hoeven te beschermen omdat ze hun leidinggevenden niet vertrouwen. Maar die energie en creativiteit kunnen gebruiken om mens te zijn. Dan zijn ze optimaal naar je klanten of kiezen voor de beste oplossing voor een (intern) probleem.

Wat Sinek hier in dit filmpje zegt, sluit aan bij wat Semler in het inteview voor Tegenlicht zei. Mensen willen best groeien, het is te vaak het management dat groei tegenhoudt. Door mensen te beperken tot het volgen van instructies en ze hun menszijn binnen organisaties te ontnemen.

archief

archief

zoek op tags

zoek op tags

volg mij

  • Black LinkedIn Icon

W. Spaink Management & Advies BV is sinds 1996 ingeschreven bij de KvK in Utrecht onder nummer 30134320.