Ricardo Semler - een bijzondere CEO

VPRO Tegenlicht en Ricardo Semler

Ricardo Semler is een Braziliaans ondernemer. Al jaren inspireert deze man mij en als ondernemer heb ik menig idee van hem overgenomen. Semler is de CEO en hoofdeigenaar van Semco SA, een Braziliaans bedrijf dat vooral bekendstaat omwille van zijn radicale vorm van industriële democratie en corporate re-engineering. De omzet van Semco is onder zijn leiding gestegen van US$ 4 miljoen in 1982 tot US$ 212 miljoen in 2003 en zijn innovatieve business management methoden wekken wereldwijd veel interesse op.

Ricardo Semler komt met nieuwe inzichten. Hij sprak met Kees Brouwer in de periode 2013 - 2015 voor het TV programma Tegenlicht. Het ging over wijsheid. Over organisaties en vooruitgang. We hebben andere organisatievormen nodig, zo stelt hij. We moeten de teugels weer durven laten vieren. De ontwikkeling gaat zo traag en we zijn doorspekt met angst. Onze organisaties lijken op kostscholen. Hij spreekt over leiderschap en vraagt zich af waarom democratie overal het toverwoord is, behalve in organisaties. Hij spreekt over scholing en demotie. We moeten eens inside de box, de organisatie, onze stam kijken. Mensen willen van nature best verandering, maar organisaties dammen dit in. Organisaties zijn teveel gebaseerd op angst en controle. Waarmede de energie gaat naar beheersing i.p.v. ontwikkeling. Als samenleving lijden we aan borderline, al is het niet heftijg genoeg om er een psychiatrische inrichting omheen te bouwen. Het is aan organisaties om te beseffen dat de groep mensen die er toe doet groter wordt. Dat betekent voor de top het loslaten van controle, maar ook het besef dat de inkomsten verdeeld moeten worden over een grotere groep en inkomensverschillen dus navenant kleiner zullen zijn.

Boeiende inzichten van een man die heeft laten zien dat het anders kan. Daarbij heeft ie zijn organisatie weer in verbinding gebracht met de omgeving, met zijn werknemers en heeft ie zeer meetbare stappen gemaakt. "Ik wil niet weten wanneer iemand wat doet, ik wil weten of wat we afgesproken hebben wordt uitgevoerd."

archief

archief

zoek op tags

zoek op tags

volg mij

  • Black LinkedIn Icon

W. Spaink Management & Advies BV is sinds 1996 ingeschreven bij de KvK in Utrecht onder nummer 30134320.